С тези 12 натурални антибиотика, ще спестиш стотици левове от аптеката!


 

Без значение колко се стараем да подсилим имунната си система и да предпазим семейството си, понякога е невъзможно да се избегнат заболяванията. В тези случаи лекарите препоръчват антибиотици.

За съжаление, антибиотиците не са безвредни, защото убиват не само вредните бактерии, но и милиони „добри“ бактерии, които са нужни за правилното храносмилане. Понякога се налага, за съжаление, да се използват, но много пъти бихме могли да ги избегнем и в тези случаи, трябва да сме запознати с онова, което природата ни дава за борбата със заболяванията, по естествен начин с така наречените натурални антибиотици.

1. Екстракт от семе на помело/грейпфрут

Екстрактът от семето на помело е натурален антибиотик.
Oт известно време, хората са забелязали, че нещо в помелото убива бактерии. Направени проучвания (в Калифорния) са потвърдили, че екстрактът от помело оказва влияние на бактериите, вирусите, гъбъчките и паразитите. Това магическо вещество е сравнително евтино и може да се използва вътрешно и външно.
Този екстракт може да се използва и от хора и от животни. До момента някои бактерии не са успели да развият имунитет към този естествен антибиотик.

2. Чесън

Чесънът има редица полезни качества, но най-важни са антибактериалните му качества. Историята ни учи, че чесънът е успешно използван за третиране на чума и други епидемични заболявания.
Антибактериалните му качества се изучават от векове. През 19в. Луи Пастьор използва и потвърждава, че чесънът убива бактерии в лабораторни условия. Съвременни експерименти потвърждават, че чесънът е ефективен в третирането срещу различни бактерии, вируси и гъбички.
Чесънът съдържа германий и калий, два минерала, които са от съществена важност за цялостното здраве, а също така съдържа и серни съединения, и по-конкретно алицин, който е основният фитохимикал, отговорен за подсилване на имунната система. Винаги го използвайте суров.

3. Колоидно сребро

Водата от колоидно сребро със сигурност е един от естествените антибиотици, не е токсична, ефикасно третира повече от 650 патогени, включително вируси, бактерии и гъбички. До 1934г., когато е открит пеницилина, среброто е било единствения лек за много заболявания.
През 1983г., Министерството на здравеопазването в САЩ признава колоидното сребро като лекарство, което може да се купува без лекарска рецепта. Въпреки това, колоидното сребро потъва в забрава, поради бързото развитие на индустриалното производство на антибиотици.

4. Ехинацея

Ехинацеята произлиза от Северна Америка. Коренното население винаги е използвало листата и корените на растението за лекуване на рани от всякакъв вид. Предотвратява инфекциите и подобрява имунитета по начин, който стимулира производството на лимфоцити в тялото.

Лимфоцитните клетки са най-малките клетки в свързаната тъкан със защитна функция, която е свързана с образуването на антителата и участва в реакциите на имунната система. Ехинацеята може да предотвратява заболявания или да ускори възстановяването от тях.

Ехинацеята подсилва имунната система по естествен начин, чрез преодотвраряване на бактериалните инфекции и особено вирусните. Невероятно ефикасна в предотвратяването на грип, настинки, инфекции на ушите и състояния подобни на грип.
Съществуват доказателства за ефикасността ѝ срещу екстремно опасни бактерии, като стафилококус ауреус. Успокоява дихателната, хранителната и пикочната системи и пречиства бактериите, успокоява възпаленията на кожата, пречиства лимфата и укрепва имунитета. Само няколко капки от тинктурата могат да успокоят болки в гърлото и същевременно да успокоят възпалението.Може да използвате ехинацеята като тинктура или чай.

5. Прополис

Прополисът е смолисто вещество, което се произвежда, когато пчелите събират прашец от различни растения. Пчелите използват прополиса за да поддържат хигиената на кошера – да го предпазват от вредители, включително инфекции.
Когато става дума за кошерите, те са едно от най-стерилните места в природата – и то изцяло благодарение на прополиса.

 

От древни времена хората използват прополис като естествен антибиотик, който предпазва от бактерии и подсилва имунната система. Полезните му ефекти са известни от времето на Хипократ, който го е използвал за третиране на язви и рани. За разлика от конвенционалните антибиотици, прополиса оказва влияние и на вирусите. Съдържа поне 19 активни субстанции, всички витамини и 13 от 14-те минерали, от които тялото ви се нуждае.

Проучванията показват, че вземането на прополис в грипния сезон, намалява риска от грип и настинки с 53%. Прополисът е ефективен в третирането на кашлица, възпалено гърлото и сливици, синузит. Кремовете направени от прополис са идеален лек при гъбички и бактериални инфекции по кожата.

6. Витамин С

Хората от много време знаят за качествата на витамин С и все още го използват за превантивни цели.
Витамин С е натурален антиоксидант, който играе особена роля в стимулиране на защитните механизми на тялото. Този витамин е цар в предотвратяването на заболявания и хората, които го използват се наслаждават на ползите от него през грипния сезон.
Учените са направили редица проучвания върху ефектите на витамин С върху вируси и бактерии и са потвърдили, че той е ключ към предотвратяването на инфекции.

Др. Фред Кленер е направил интересно проучване, при което прилага витамин С венозно. Неговото проучване потвърждава, че витамин С не само се отразява на бактериите и вирусите, но и на токсини (змийска отрова). При епидемия на детски паралич в Северна Каролина, Др. Кленер е излекувал 60 пациенти използвайки витамин С, който все още се използва за предотвратяването му с лекота.