Тази модерна хижа насред гората е направена изцяло с материали втора употреба! (СНИМКИ)
Група млади британски архитекти вдигнаха до град Бат малък горски дом, който нарекоха “Невидимо студио”. Къщичката със застроена площ от 40 кв. м е построена с изцяло стари и приготвени за унищожаване материали. “Целта на проекта е да покаже как може да се строи модерно и в същото време икономично, и то с части, които строителят намира и адаптира”, казва Пиърс Тайлър, който е един от създателите на идеята за “Невидимото студио”. Цената му е около 15 000 паунда – много ниска за стандарта на Острова.

Къщичката в гората може да служи като място за почивка или като работен офис. Построена е от дървени греди, които оформят хексагонална форма. Те преди това са били използвани за друг проект на архитектурното студио. Освен това малката къща е с такива размери, че може лесно да бъде транспортирана по британските пътища и да бъде “инсталирана” където пожелае собственикът . За основа на малкия дом служи масивна стоманена рамка.

Двата края са остъклени и пропускат светлина. Отвътре пространството има два малки полуетажа, които се използват за спане. В средата на къщичката са оформени две ниши в скосената стена. В едната е банята и компостната тоалетна, а отсреща е кухнята. Отвътре стените са облицовани с шперплат, който е бил от друг дом и е бил приготвен за унищожаване. Всяка греда и всеки болт от този дом е секънд хенд или е взет от сметище за строителни отпадъци. Изолацията е добита по този начин, така са получени вратите и прозорците.

Източник: Марица