Малко цветари знаят тайната, за ухажването на орхидеите, така, че да те радват с обилен цвят
Орхидеята – любимо растение от много домакини. Какво ли не правят дамите, за да пуснат любимите им красавици цветоноси. Някои купуват специални торове, други правят на цветето “шокова терапия”, оставяйки растението за известно време в тъмна стая .

Днес ще ви покажем най-простите трикове, които ще ви помогнат да накарате орхидеята да цъфти почти през цялата година. Надяваме се, че ще ви бъдат полезни тези съвети.

Проверете възрастта на растението


Ако сте придобили растението и то не бърза да цъфти, вероятно е орхидеята да е твърде млада. За да се определи възрастта на зелената красавица, е достатъчно  да преброим леторастите .

У възрастно растение, което е напълно готово да цъфти, те трябва да бъдат от 5 до 8. В случай, че цветовете се появят, преди да им дойде времето, орхидеято може да няма сили да се възстанови.

Не местете растението 


Изберете определено място на орхидеята на перваза на прозореца . В никакъв случай не местете саксията с растението. Всяка промяна на мястото за орхидеята е истински стрес-тест .

Орхидеята реагира на светлина. Така че, ако искате да преместите саксияте, растението трябва да се постави със същата страна към източника на светлина, с която е било обърнато и преди.

Следете състоянието на кореновата система 


На всички любители на орхидеи е известно, че корените на това растение активно участват в процеса на фотосинтеза. Поради това е необходимо да поставим орхидеята не в керамична, а в прозрачна саксия .

Обърнете внимание на осветлението 


Слънчевата светлина – един от най-важните фактори, които влияят на цъфтежа на орхидеите. Без пълната светлина на деня (10-12 часа на ден), растението няма да пусне цветоносни стъбла. Ето защо по време на студения сезон трябва да се удължи светлата част на денонощието с помощта на специални лампи.

Ако не можете да си купите такива,, можете да използвате обикновени енергоспестяващи крушки с бяла светлина. Те почти не се нагряват и могат да бъдат поставени на няколко сантиметра над листата.

Създайте малка температурна разлика 


Тласък за цъфтежа на орхидеята може да бъде малката разлика между температурата на въздуха денем и нощем . Поради това е желателно температурата на нощния въздух да е 5-6 градуса по-ниска, отколкото тази през деня.

Разбира се, зимата ще бъде трудно да създадете такива условия за растението, но от края на пролетта до началото на есента орхидеите могат да бъдат държани на открито. По време на студения сезон помещението трябва да бъде проветрявано възможно най-често.Правете го внимателно, защото капризната орхидея се страхува от течения.

Правилно поливане на орхидеите


Поливането на орхидеите е ритуал. За да се чувства растението добре, то трябва да се полива само, когато почвата е напълно суха. В идеалния случай водата за напояване трябва да бъде дъждовна , но можете да използвате нормална, предварително преварена.

В никакъв случай не поливайте растението с вода от чешмата ! Хлорът, който се съдържа в такава вода, просто изгаря корените на растенията.

А вие как се грижите за това невероятно цвете? Не забравяйте да споделите вашите тайни в коментарите!

Източник: За Жената