Това послание е за дъщеря ми..
И запомни от мен, детенце …  Един мъж го гледа само в очите . Гледай като каже – “така е!”, Дали е така. Такъв, от водата – желязо ще ти направи, но  думата му на две няма да стане .

Не съди като слугиня, а като царица! Царицата е последна, но е най-силният ход на всяка игра. И не с царя го гледай, а  на хубава дали път ще направи . Дали ще даде ръка за поздрав – на това, което работи, ако пожелава “добър ден”, сърце има.

Да те кара да го гледаш в ръцете… нищо не струва, да знаеш! Един мъж, тръгне ли да ти дава в ръцете, прибирай се у дома си! Хвали ли се сам, сам го остави! Не гледай дали пази чисти обувките си, а съвестта си. В кал може всеки да нагази, но калта по обувките се лепи, и лесно се чисти. Кал от душа не се корени. Лъжецът е зает да си лустроса думите, за обувките му и за теб не му пука.

Мъж, който е постигнал нещо, може да ви покаже – ще те вземе и ще те води, но няма да търгува с теб. С ръце може да ти каже къща, но не можеш да го направиш. Дрехи да имаш, колко на цял град жените – по-красива няма да станеш. Ще станеш на златаря паричката в джоба, а втренчено в магазина, ще си смени за дневната си стока. Един мъж струва, колкото си струва думата му, не колко е в джоба си, не толкова колкото му палатът.

Думата му. На нея държи ли, и теб ще държи здраво. Законът е за теб.

Източник:  Гнездото