Това ще направи дрехите ти свежи като пролетта. Без химия, евтино и лесно!
Прането на дрехи е трудна работа: можете да направите много грешки и намирането на правилния перилен препарат може да бъде като да търсите игла в купа сено. Имате само една единствена обща съставка във всяко измиване и ще спестите усилия, пари и нерви, пише “За жената”.

Просто налейте малко бял оцет в барабана на пералнята машина и съвсем скоро ще се възползвате от следните 10 предимства.

Преди да поставите пералното в пералнята изсипете около половин чаша оцет върху дрехите. Това засилва ефекта на препарата за пране, предпазва цветните дрехи от измиване и намалява остатъка от прах, който понякога остава на дрехите след пране.

Изсипете малко оцет в отделението за омекотител в пералната машина. Оцетът има същото въздействие и дрехите стават дори по-меки и е доста по-екологично.

Киселината в оцета също премахва петна от пот и дезодорант по белите дрехи.

Понякога перилните препарати остават по дрехите след измиване – особено тези които са прахообразни. Те могат да раздразнят чувствителната кожа. Добавянето на половин чаша бял оцет решава този проблем.

 

Дори да звучи абсурдно, това е вярно: тъй като е със силна миризма именно тя помага за неутрализирането на неприятни миризми, като например цигарения дим.

Дрехи с петна  накиснете в кофа с топла вода, смесена с половин чаша оцет. Оставете дрехите в кофата за една нощ и след това ги изперете както обикновено. Можете също така да напръскате петната с неразреден оцет и хубаво ги натъркате.

Всички знаем колко трудно може да бъде почистването на мъх и косми от някои тъкани. Дори и в този случай, оцетът може да помогне по време на цикъла на пране. След изсушаване, нежеланите “сувенири” не се задържат към дрехите.

Някои материи са склонни да създават статично електричество. Още веднъж на домакинството оцетът може да помогне.

Добавете 6 супени лъжици оцет във водата при ръчно пране и го оставете да подейства в продължение на 30 минути. С използването на този метод можете също да почистите деликатни тъкани като бельо и бански костюми.

 

И накрая, но не на последно място, с оцет пералната машина може да се почиства и варовикът е отстранен – без използването на химикали.

Не е необходимо да се използва скъп, не екологичен, химически препарат, за да получите идеално изпиране. Понякога всичко, което трябва да направите, е да погледнете в кухненския шкаф.

 

Източник:  Petel