Това 5 годишно момче зададе такъв въпрос на лекар, който той ще помни цял живот!
Немалко от историите, които предоставяме на вашето внимание, са поучителни. Други са просто сантиментално-трогателни. Има и такива, които могат да засегнат дъното на душата ви със своята неподправена човечност, високо чувство за отговорност, готовност за саможертва. Преценете към коя категория е историята, която ви разказваме по-долу. Тя е споделена в социалните мрежи от д-р Джим Кларк. Той разказва за своя пациентка – 5-годишното момиченце Лизи, страдащо от тежко заболяване на кръвта – рядка форма на анемия в напреднал стадий. Единственият начин да се спаси животът й е да се открие подходящ донор на кръв, която да се прелее в кръвоносната система на момиченцето.

Такъв донор определено може да бъде нейният брат – близнак, който преди време е страдал от същото заболяване и е бил излекуван по същия начин – чрез преливане на кръв от рядката първа кръвна група – отрицателна, със специфичен състав – съдържаща антитела, които единствено могат да повлияят на организма да се справи с анемията. Няма време да се търси донор с толкова рядко срещана, специфична кръв, при това подходяща по всички параметри, за да се спаси живота на Лизи. Тогава д-р Кларк решава до попита братчето на болното момиче дали ще се съгласи да стане донор на кръв за своята сестричка.

Лекарят обяснява на момчето, че е въпрос на живот и смърт – единствен начин да се спаси животът на момичето. Момчето остава безмълвно замислено в продължение на минута, преди да заяви своето съгласие. То става, сбогува се със своите родители и ляга на масата. Д-р Кларк не обръща внимание на този факт, отдавайки минутното му колебание на естествения страх у него от болката при дупченето с игла.

Оказва се обаче, че това съвсем не е така. Преливането е извършено успешно и лицето на Лизи обнадеждаващо поруменява. А в края на процедурата братчето задава шокиралия лекарския екип въпрос, кога ще умре. Защото „малкият човек“ възприема буквално словосъчетанието „на живот и смърт“ като живот за сестра му и смърт за него. Недоразумение, което го издига на пиедестала на „големия човек“, готов на саможертва, за да живее сестричката му. Историята завършва по възможно най-добрия начин – Лизи и брат й оздравяват, а съдбата им развълнува до сълзи посетителите на социалните мрежи с готовността на едно момче да отдаде живота си, за да спаси този на обичната му сестричка!

Източник: vsyakajena