Той е някъде там вече, но кой е Боян Петров?
Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София. Към момента той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.Също така има най-много първи български изкачвания на осемхилядници, общо 4 (Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу).

Боян Петров е роден на 7 февруари 1973 г. в София в семейство на работещ в куклен театър баща и майка художник. Израства и живее в столичния квартал Княжево, в полите на Витоша. Увлича се от планината и дивата природа от дете. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1997 г. като магистър със специалност зоология и екология. Продължава кариерата си в Националния природонаучен музей при Българската академия на науките в София, понастоящем в Отдел Безгръбначни животни. Областите на научните му изследвания са гръбначни животни като прилепи, земноводни, влечуги и пещерна фауна, както и фауна на високите планини по света. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Автор е на десетки експертни оценки, становища, инструкции, рецензии, отчети, научни и научно-популярни публикации и пътеписи. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Активно участва в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Семеен, има две деца, Тея и Явор.

На два пъти боледува от рак и успява да се излекува. От 2000 г. има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крака. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пропада в ледникова цепнатина, от която бива изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. Въпреки това на следващата година прави рекордни изкачвания на Кангчендзьонга, Броуд Пик и К2 с пирони във възстановяващия се крайник. След слизането от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза, губи съзнание и успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил (управляван от чуждестранен гражданин). Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и бива хоспитализиран във Военномедицинска академия в София в тежко състояние с опасност за живота. В началото на ноември 2016 г. прави първия си лек преход след катастрофата, а в началото на декември подновява тренировъчните си изкачвания от Княжево до Копитото във Витоша.

Боян Петров работи в областта на разпространението, биологията и екологията на прилепите, херпетологията – разпространение и биология на земноводните и влечугите. Изучава пещерите и пещерната фауна на България, Балканския полуостров и Китай, фауната на високите планини по света, таксономия и зоогеография на псевдоскорпионите.

Експерт е по прилепи, земноводни, влечуги и пещерна фауна в над 50 проекта за оценка на фаунистичното разнообразие в национални и природни паркове, резервати, защитени местности, Натура 2000 сайтове и природни забележителности. Координатор е на национални и международни проекти за изследване биологията, екологията и опазването на прилепите. Консултант е на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Оценител е на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии. Автор е на десетки експертни оценки, становища, инструкции, рецензии, отчети, научно-популярни статии и пътеписи. Презентатор с богат опит в България и чужбина. Член на Консултативния комитет към Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи EUROBATS. Координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей.

Във времето от 1990 до 2016 г. с научна и спортна цел прониква в над 450 пещери и пропасти в България, различни балкански страни, Китай. Участва в изследователски и спортни алпийски експедиции от 1990 г. До 2016 г. катери в планински масиви в България и на Балканите, в Казахстан, Франция, Испания, Италия, Пакистан, Непал, Киргизия, Таджикистан, Аржентина, САЩ, Русия, Кения, Уганда, Танзания и Китай. Осъществява височинните си изкачвания без помощта на допълнителен кислород.

През 2009 г. заедно с Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков участва в първото българско изкачване на връх Гашербрум I (8080 m).Той е и първият успешно изкатерен от него осемхилядник, предшестван от несполучливи опити на Броуд Пик през 2001 и К2 през 2005 г. Веднага след него Боян Петров прави и опит за самостоятелно изкачване на намиращия се в съседство връх Гашербрум II (8035 m), но се отказва на няколко десетки метра от най-високата му точка.

На 20 май 2014 г. става първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 m), както и първият диабетик, изкачил се на такава височина и без кислород. На 23 юли същата година се изкачва на Броуд Пик (8047 m). На 31 юли 2014 г. става първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611 m), което го прави и 35-тият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Двойното му изкачване, на Броуд Пик и К2 за 8 дни, е и световен рекорд. За тези впечатляващи успехи българският алпинист е поздравен с видеообръщение от легендата в световния алпинизъм Райнхолд Меснер. Документалният му филм за изкачванията на трите върха „3 x 8000“ се излъчва в две части на 7 и 14 декември 2014 г. по БНТ 1 и БНТ HD. На 30 септември 2015 г. става и първият българин, изкачил връх Манаслу (8163 m), който до този момент е последният все още неизкачен от българи осемхилядник.

На 9 март 2016 г. обявява своя нов проект „Българин на 14х8000“, с който си поставя целта да стъпи на всички 14 осемхилядници. Към този момент той има успешни изкачвания на 5 от тях.

С достигането на Дхаулагири на 29 септември 2017 г. Боян Петров става българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10. На 4 от тях, Гашербрум I (заедно с Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков), Кангчендзьонга, К2 и Манаслу, осъществява първо българско изкачване.

През пролетния сезон на 2018 година Боян Петров се отправя към най-ниския осемхилядник Шиша Пангма (8027 m) като подготовка за изкачване на най-високия Еверест (8848 m) от северната му китайска страна. На 29 април започва самостоятелен опит за изкачване на върха, без да носи със себе си сателитен телефон. За последен път е видян с бинокъл от базовия лагер на 3 май, когато се придвижва към разположения на над 7000 метра лагер 3. На 5 май украински алпинисти и шерпи откриват палатката и спалния му чувал навяти от сняг в лагер 3 на височина около 7350 метра. На 6 май българското посолство в Пекин е уведомено, че Боян Петров е в неизвестност от 3 дни. Алпинистът е обявен за изчезнал. Организират се опити за издирването му, възпрепятствани от лошо време. На 16 май 2018 г. издирването е прекратено поради това, че Боян Петров не е открит.

Какви върхове е покорил Боян Петров?

Представяме ви и едно видео на Боян Петров и Жоро Торнев.. Видео от което ще разберте много за планината и изкачването!

Планината го взе себе си, но той завинаги остава в сърцата ни.

Източник: Wikipedia.org