Трагедия преди бала: Абитуриент и майка му останаха без дом..

Снимка: bTV

Майка и син останаха на улицата, след като пожар изпепели до основи дома им в мездренското село Елисейна. Инцидентът станал навръх Цветница. Сега жената и момчето, на което само след месец му предстои бал, са приютени у съседи и не знаят как ще се справят занапред.

Пламъците почернили цветницата на Росица Стоянова и 18-годишния й син. Събрали се с приятели за празника, когато от съседи разбрали, че къщата им гори. Росица не повярвала, помислила, че е първоаприлска шега.

Когато видяла страшната гледка, на майката й прилошало, наложило се да викат линейка. Пожарникарите не успели да спасят дома. Жената, която работи към кметството и получава 106 лева помощи и детски, се чуди как ще поправи щетите.

Снимка: bTV

Междувременно синът й се прибира от пробна матура по литература от училището в съседно село. Смята, че се е справил „горе-долу добре”. Моли ни обаче да не му задаваме много въпроси, защото се срамува и не иска да го съжаляват.

„Объркан съм, трагедия, сега за къщата ли да мисля, за училище ли, за бал ли да мисля, аз тук съм от бебе, тук съм си свикнал. Стара къща беше, но вършеше работа”, разказва момчето. От стаята му нищо не е от станало, дори дрехите на гърба му са дарени от добри хора, а маратонките – купени на вересия от магазина. Изгорели и парите, които спечелил като строител в Своге.

Двамата сега спят в каруца, за да пазят поне железата, останали от руините.

„Ще помогнем с ресурсите, които имаме, ще разчистим терена, ще се опитаме да осигурим временно жилище чрез доставка на фургон, ще направим всичко този тъжен отпечатък от Цветница по Великден да изглежда по различен начин”, обещава мездренският кмет Генади Събков.


Снимка: bTV

Освен от Община Мездра, на семейството подават ръка и от Националното сдружение на сираците в България. „Разговарял съм със собственик на завод в Плевен, който веднага откликва на молбата ми за помощ да осигури костюм за абитуриента, както и обувки от една фирма в България, отделно собственик на фирма за матраци откликва да осигури такива, и вече сме в преговори с дърводелски фирми, които пък да произведат и мебели”, обяснява председателят на организацията Слави Михайлов.

Търговец на строителни материали от Мездра също ще помогне.

Тихомир е категоричен: „Ако има някой да предостави материали, ще започна да си строя, няма да чакам наготово никой”.

Желаещите да дарят финансови средства на семейството от село Елисейна, чиято къща изгоря на Цветница, могат да го направят по сметката на Община Мездра, банка „ДСК“-клон Мездра.
IBAN: BG95STSA93008425414506
BIC STSABGSF
Код за вид плащане- 445100 Необходимо е в основанието за плащане да бъде оказано, че е дарение за Росица Борисова Стоянова.
Други видове дарения, ще се приемат в Общинския център за социално услуги и дейности от социалния работник Кънчо Даниелов Цаков.

Телефон за контакт на г-н Цаков- 0883 323 683.

Източник: BTV