Традиционната рецепта за великденски козунак в хлебопекарната – Перфектен става
Ако имате хлебопекарна, сигурно вече сте влюбени в нея – хлябът, приготвен в машинката, не може да се сравнява по вкус с купешкия. Освен това вътре можете просто да замесите тесто или пък да направите мармалад (да, някои хлебопекарни го имат като опция).

И ако традиционната рецепта за великденски козунак предполага часове потене над тестото, то козунакът в хлебопекарната се прави лесно, като значителна част от усилията са спестени.

Продукти:

500 гр.пшенично брашно

150-200 гр.масло

150 мл прясномляко

4 яйца

1 чаша захар

1 пак.ванилова захар

1 жълтък

2 супени лъжици растително масло

2,5 ч.л.суха мая

½ ч.л.сол

Приготвяне:

Оставете маслото на стайна температура да омекне, загрейте млякото до около 40 градуса, отделете белтъците от жълтъците.

Смесете жълтъците с 1 супена лъжица захар и разбийте белтъците със същото количество захар на твърда пяна.

Заредете продуктите в контейнера на хлебопекарната в този ред: мая, захар, ванилова захар, пресято брашно, размекнато масло, топло мляко, жълтъци, белтъци, растително масло, сол.

Включете режима за месене на тесто и когато цикълът на месене и втасване свърши, можете да изключите програмата.

Ако добавяте към тестото ядки и сушени плодове, изчакайте сигнала на хлебопекарната и тогава ги добавете, след което оставете програмата да довърши месенето и втасването.

Втасалото тесто извадете, оформете и отново върнете в контейнера. Отгоре намажете с разбит жълтък и малко мляко, и поръсете с едра кристална захар. След това включете режим на печене със светла коричка. Изчакайте до края на програмата, оставете козунака леко да се охлади и го извадете от контейнера върху решетка.

Всички машини за хляб имат различни програми и режими за печене. Ако не сте сигурни кой да изберете за козунака, просто изберете програмата с най-дългия цикъл на месене. Имайте предвид и, че козуначното тесто отнема повече време да втаса.

Много от машините имат специален режим за козунак или за сладък хляб, можете да ползвате него.
Друг вариант е също да омесите козунака в хлебопекарната и да го оставите да втаса, след което да оформите и изпечете в обикновена фурна.

Източник: За Жената