Уникално откритие! Български учени намериха гробница край Пловдив, в която е погребан тракийски аристократ
Огромна тракийска гробница откриха български учени в най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе край пловдивското село Маноле.

Директорът на регионалния археологически музея в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов поясни пред БТА, че тази година при поредното археологическо проучване на могилата, което е започнало пред две години, екипът му откри покрива на монументална гробница, на дълбочина 5 метра от върха.

Тя е с размери 7 на 7 метра, а в дълбочина, според геофизичните измервания се предполага, че височината на гробницата е 4-5 метра.

Доц. д-р Костадин Кисьов Източник: NOVA

Тази гробница е много интересна, тъй като такъв тип гробници, като конструкция досега не е откривана в региона на Пловдив, каза Кисьов. Изградена е от правоъгълни тухли в ъглите с ломени камъни, споени с бял хоросан.

Интересното е, че аналог на тази гробница, като размери, като начин на изграждане, като форма и конструкция е открит в императорска гробница, в римския град Виминациум в днешна Сърбия, която е вече експонирана като се предполага, че в нея е погребан император Марк Аврелий Карин /283-285 г./.

“Могилата в Маноле едва ли е императорска”, каза Костадин Кисьов.

Той предположи, че става въпрос за гробница на тракийски аристократ, свързан с управлението на Филипопол, града метрополия на провинция Тракия.

Археолози откриха златно съкровище край Свещари

“Надяваме се да бъде открит някакъв надпис или друго доказателство, с което да свържем гробницата”, споделя още археологът.

Гробница датира от средата на 3-ти век след Христа, за това се съди по откритите монети и използваните строителни материали.

Около самата гробница в нейната горна част са открити бронзови немски монети на различни императори от този период, средата на 3-ти век, това е времето на т.нар. “войнишки” императори в Римската империя. Археологът посочи, че императорската гробница в Сърбия е от същия период.

Състоянието на гробницата на “Малтепе” 

За съжаление голяма част от гробницата на “Малтепе” е разрушена от иманяри в миналото, защото се намира не в основата на могилата, а във върха, каза директорът на РАМ-Пловдив.

“Музей на открито Малтепе” преди официалното откриване Източник: БГНЕС

Той изрази надежда иманярите да не са стигнали до гробната камера и поясни, че това ще се разбере в хода на бъдещите проучвания, които са започнали преди две години. Това е една от най-големите могили по нашите земи.

Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит при разкопки в България

В момента работещите на място специалисти разкриват южната стена на гробницата, в дълбочина един метър, където има огромни каменни блокове, някои от тях с профили, което показва, че е възможно върху тази конструкция, т.е. върху покрива на гробницата да е имало някакъв монумент, изправена статуя на божество или на този, който е погребан вътре.

В заключение Костадин Кисьов каза, че е сигурен, че могилата ще поднесе още много изненади, защото проучвателните дейности сега са 15 метра над котата, основата на могилата. Кисьов предположи, че ще са необходими още две години, за да бъде разкрит целият гробен комплекс.

Източник: Вести