Французойка в България: У нас хора с 5 езика не работят в кол центрове
Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Мадам България. В него тя показва най-интересните, според нея, забележителни и екзотични за чужденци места в страната ни, разказва БНТ.

Снимка: Дир.бг

Преди да заживее постоянно в София със съпруга си – също французин, тя израства в град близо до Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивото природа, Мари решава да промени живота си, да рискува и да живее тук. В нейния блог, ориентиран предимно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открият всевъзможни информации. Кога е най-доброто време да посетите страната ни, местата, които задължително трябва да се видят и, разбира се, какво да опитате от различни и неустоими местни кулинарни деликатеси. Ето какво още ни разказа за себе си влюбената в България – Мари:

– К акво знаехте за България преди да дойдете тук?

– Ако трябва да бъда откровена, абсолютно нищо, освен тези три факта – моята баба е посещавала Бургас преди много години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите държави.

– Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?

– Интелигентността на хората и общата им култура. България безспорно за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да преувеличавам. Някои от хората, които кандидатстват в кол центрове например, са с магистратури, докторантури и дори говорят до 5 езика. Във Франция голямата част от хората, които работят такъв тип работа, дори не са завършили гимназия. За някои хора това е доказателство, че страната има социален проблем.

За нас обаче фактът, че имате толкова квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че голяма част от българите е високо образована, сравнение с повечето хора във Франция, например. Има огромен потенциал тук и ще е грехота да отиде на вятъра. Нещо трябва да се промени!

– Кои са нещата, които трябва да се променят в София и в България?

– България е страна, която има ресурсите да преуспее на световната сцена, българите трябва да разберат, че само и единствено тяхната целенасоченост и воля ще ги отведе към правилния път и към по-добри дни. Те трябва да разсъждават повече като “ние” и по-малко като “аз”. И да бъдат повече дейни в обществените процеси, ако искат да изградят по-добро бъдеще.

– Какви са, според Вас, приликите и разликите между България и Франция?

– Качеството на храната, разбира се. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си традиции и наистина обичат да готвят. Не бих могла да живея в страна, която не познава това изкуство.

– Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате собствен блог за страната ни?

– Българите са много впечатлени от този факт. В началото аз самата бях много изненадана от това и не вярвах, че е толкова важно за тях, но впоследствие с течение на времето разбрах, че българите, като че ли ценят мнението на чужденците повече.

– Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?

– “Шопска салата” и “Много”!

– Разкажете ни повече за работата си тук в София?

– Консултант съм към българско-американска фирма, която освен в българския пазар присъства и в няколко други държави. Моята главна задача е да проучваме пазара, за да може да бъде полезна за генералния директор за изработване на стратегия, която да бъде най-успешна с оглед на моментното състояние.

– Ако трябва да изберете друга държава, в която да живеете, коя би била тя?

– Много труден въпрос, защото наистина се чувствам прекрасно тук, но като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.

– И накрая – кажете ни нещо, което винаги сте искали да кажете на български език?

–  Сигурно ще ви шокирам, но знам как да се справя много добре, особено когато съм изнервена от шофьорите тук.

Източник:  Дир.БГ