Хладилната пещера – едно от чудесата на Родопа
​Чудесата, които Родопа крие в себе си са безброй. Безброй са и подземните дворци, изпълнени с все по-впечатляващи и разнообразни пещерни образувания. Всеизвестните са пещерите Дяволско гърло, Ухловица и Ягодинската пещера. Встрани от засиления туристически поток остава една уникална и не по-малко интересна пещера – Хладилната пещера.

Уникалността на Хладилната пещера, както и интереса, който тя предизвиква напоследък се дължи на фатка, че тя представлява един естествен природен хладилник, в който през цялата година температурата не надвишава -3 градуса по Целзий.

Интересният факт се обяснява с множеството финни пукнатини на пещерата, както и нейната непосредтвена близост до водата. Уникалната пещера е оценена и от отговорните органи още през 1978 година, като са я обявили за природна и защитена забележителност.

За да стигнете до малката, едногалерийна пещера и да видите с очите си природния хладилник и да усетите сами неговата хлад ще трябва да поемете пътя Кърджали – Ардино. На разклона след село Кобиляне, поемате вдясно към село Боровица, а най-накрая и към село Любино. Входът на пещерата е в непосредствена близост до Ловния дом.

Местността край входа на пещерата е изключително живописна. Много от посетителите на уникалният природен феномен решават да се възползват и от уникалната възможност за пикник, която се разкрива пред тях, а любителите на риболова не пропускат да се възползват от възможността да ловуват на минаващата в непосредствена близост река.

Източник: Родопчани