Храните, които са в пъти по-полезни, ако ги ядете с обелките
Напоследък в цял свят хората говорят за здравословното хранене. Различни специалисти изказват мнение как продуктите трябва да бъдат приготвени и в какви конкретни комбинации и дози да бъдат консумирани. Разбира се, най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някой от тях трябва само да измиете, преди да консумирате.

Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората.

Ябълки

В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.

Моркови

Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и антивъзпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.

Картофи

В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.

Краставици

Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелките. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната й част, а сърцевината й съдържа основно вода.

Грозде

Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.

Източник: bgvoice