Цената на едно фалшиво приятелство
С Кремена и Петя израснахме заедно от деца. Кремена имаше богати родители, които задоволяваха всичките й капризи. Тя беше най-добре облечената, а в чантата си винаги носеше лакомства. Моите родители също нямаха материални проблеми, съдбата на Петя обаче беше различна. Останала сирак от малка, тя живееше бедно. Много често се случваше да стои гладна в междучасията и тогава Кремена щедро вадеше от джобните си пари и тикаше левче в ръцете й, а Петя тичаше към лавката за закуска.

Завършихме училище, но двете останаха неразделни и се кълняха, че приятелството им е свещено и неподвластно на времето. Петя ревниво пазеше щедрата Кремена, но вече не ставаше въпрос за дреболии, а за много по-мащабни покупки. Петя получи за рождения си ден скъп телефон, разходи се до Гърция и Турция, двете летуваха на Южното Черноморие. Кремена не се скъпеше и не й отказваше нищо. Може би затова Петя свикна да гледа на парите на приятелката си като на собствени и приемаше подаръците като здравей и здрасти.

Когато Петя се влюби в Слави, Кремена започна да я ревнува, но Петя я успокои, че никой няма да разруши приятелството им.
Наближи дългоочакваната сватба. За моя изненада младоженците организираха бляскаво тържество, макар че и двамата нямаха финансови възможности. По-късно разбрах, че добрата фея Кремена им е дала назаем тлъста сума пари, с уговорката да й я върнат. След сватбата Петя и Слави продали част от подаръците, прибавили и парите, които гостите им дали, и успели да върнат част от дълга. Обещали й, че скоро ще върнат и останалата.

Две години след като се ожениха обаче, бракът им се разпадна и Петя остана самотна майка с дете. Докато траеше делото по развода, Слави си намери любовница и отказа да плаща издръжка. За Петя, която беше свикнала на охолен живот, настъпи трудно време. Разходите й бяха големи, а парите от майчинството доникъде не стигаха. Тя отново легна на гърба на Кремена, която благородно забрави стария заем.

Купуваше й цигари, мляко, памперси, носеше й хранителни продукти, а понякога й плащаше тока. Петя все се оплакваше, че живее лошо и в същото време харчеше всичките си пари за глезотии. Купуваше готова храна, пушеше на ден по две кутии цигари и обикаляше от заведение в заведение. Не я интересуваше, че детето е гладно или памперсът му е за смяна, важното беше тя да си пие кафето с приятелки.

Имаше дни, в които нямаше пари за хляб. Започна да тегли бързи кредити и за кратко време затъна още повече. След като нямаше вече какво да оставя в заложната къща и отвсякъде й отказваха заеми, тя се опита да изнуди Кремена за последни 5 000 лв. С тези пари щяла да си плати старите дългове и да си стъпи на краката. Обещаваше й, че този път няма да я подведе и ще ги върне до стотинка.

Само че Кремена вече разчиташе единствено на заплатата си, затова й отказала. Петя пък я заплашила, че ще се самоубие. Изплашена, Кремена изтеглила заем и дала парите на Петя. Какво се е случило, разбрах по-късно. Един ден случайно срещнах Кремена. Заговорихме се и я попитах как е Петя.

За секунда лицето й помръкна, после пое въздух и гневно каза: “Не знам. Откакто й дадох 5-те хиляди, спря да се обажда и ме изтри във Фейсбук. Ходих до тях няколко пъти, но не ми отваря. Сигурна съм, че е вътре и се крие. Консултирах се с адвокат как мога да си получа дължимото, но се оказа, че съм безсилна – нямам нито документи, нито свидетели. Още две години ми остават да изплатя кредита – това е цената на фалшивото ни приятелство!”

Лили

Източник: lichna-drama