Червеният лук намалява риска от коронарна болест на сърцето. Помага и при проблеми с щитовидната жлеза
Ако не сте чували, е време да разберете, че червеният лук ( кромид) намалява риска от коронарна болест на сърцето. Помага и при проблеми с щитовидната жлеза.

В България използваме повече белия и жълтия лук, но е установено, че червеният е по-полезен. Той има много флавоноиди, доста повече от жълтия и белия.

Установили са, че червеният кромид помага за премахването на лошия холестерол, който може да причиниинсулт и инфаркт. В същото време той запазва добрия холестерол, който предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Червеният лук помага при проблеми с щитовидната жлеза, като се правят масажи или компреси с нарязани на кръгове глави.

Поради по-сладкия си вкус той е много подходящ за салати и сурови ястия. Ако хапвате редовно, той ще повлияе много добре на мозъчната ви дейност, а е полезен и за зъбите и венците.

Този вкусен зеленчук е противораково средство, гони простудата и грипа, кашлицата.

В него се съдържат много етерични масла и органични киселини, които играят голяма роля вхраносмилането. Повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват усвояването на погълнатата храна.

Гърците използват този много полезен зеленчук почти във всяко ястие. Най-основно го консумират с други зеленчуци на салата със зехтин и сирена.

Източник: gotvach