Чудите ли се какво означават скритите цифри на личната карта?
Предложението на транспортния министър Ивайло Московски всички лични карти да са с вграден чип възхити неговите колеги и възмути доста граждани, вярващи в конспиративни теории. Според Московски от новите идентификационни документи трябва да бъдат с електроннатехнология, с което гражданите най-сетне ще могат да ползват над 200 електронни услуги, част от стратегията за е-управление до 2020 година.

Електронната индентификация, плащането на електронни услуги и кой ще бъде системният интегратор са въпросите, по които трябва да се вземе решение, казва още Московски. Ако това стане, в рамките на един месец ще пуснем над 200 услуги, в рамките на няколко дни даже може да започнат първите услуги, уверява още министърът.

Догодина изтича договорът със “Сименс” за издаване на личните карти. В новия договор с бъдещия изпълнител може да бъде заложен новия е-модел с чип.

Какво точно ще можем да правим с електронните си карти, предстои да стане ясно в най-скоро време, а дотогава можете да научите нещо повече за скритата информация във вашия документ за самоличност.

Източник: bgkef