Чушкопекът – най-великото изобретение на българина
Емблематичният за соцепохата уред чушкопек е със статут на истинска битова легенда. Той е създаден през 1974 г. в гараж във Велико Търново. Изработил го майстор Дочо Дочев.

Първото масово производство на уреда за печене на чушки за лютеница стартира година по-късно. Само за няколко месеца творението за работливата соцдомакиня придоби изключителна популярност. Първо беше само единичен и струваше 12 лв. После се появиха двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лв.

Производителите на това култово съоръжение бяха залети от поръчки от цялата страна. Дори са се правели списъци на желаещи, които чакали с месеци, за да сдобият с модерния уред.

Четох, че за изобретател на чушкопека официално е признат инж. Велизар Стоилов, който дори получил Народен орден на труда.

И има защо – вкусът на чушката, изпечена в чушкопек, е несравним, бързината на метода също е предимство.

Разбира се, има и други начини за печене на промишлени количества чушки за зимнина – на скара с намазана с олио решетка, за да не залепнат, или върху газовия котлон, увити с фолио. Великото българско изобретение обаче си остава истинска класика. И днес, при демокрацията, когато много неща от социализма бяха отречени и зачеркнати, чушкопекът продължава да е жив и да обслужва и модерната домакиня. Можете да го закупите на много места. Е, като всичко, и него са развалили. Наскоро си купих нов и пече два пъти по-бавно от „социалистическия“ ми уред.

В. Пантелеев, Велико Търново

Източник: Ретро