Шедьоври от България: От фабриката в Костандово до кралските резиденции (ВИДЕО)
Британската кралска фамилия, херцози, политици, заможни семейства – всички те стъпват по килими, които са ръчно изработени в България. И по-точно – в малката фабрика “Хемус”, която произвежда уникални старинни килими.
Фабриката е известна с килимите си в стила на XVI и XVIII век. В нея непрекъснато постъпват нови поръчки, главно от Великобритания. Нужна е много подготовка, за да се постигне вярна с оригинала изработка на фигурите и цветовете.

“Като производителност, време на производство и визуална обработка работата е от половин до една на година”, казва Тодор Парпулов, дизайнер на килими.

Килимарското изкуство е прастаро. Техниката и до днес е същата. Хиляди вълнени влакна се навързват в сложна фигура. Във фабриката в Костандово работят над 20 жени. Една от първите фирмени поръчки била огромен килим за бившата лятна резиденция на британската кралица Виктория “Osborne House” .

“Оттогава минаха 15 години. За 15 години ние вече сме изпълнили над 300 ключови обекти във Великобритания и в Западна Европа”, разказва Надя Парпулова от фабрика “Хемус”.

Източник: Дарик