Ще се зарадвате като разберете какво прави лъжица куркума на ден с организма
В Индия куркумата често е наричана „жълтото злато“ и е определяна като една от най-ценните и лечебни подправки в света. Тя съдържа витамини К, В и С, желязо, йод, калций и фосфор, антиоксиданти, етерични масла и фитонциди. Именно въз основата на състава й, куркумата се ползва като общоукрепващо и тонизиращо следство.

Лъжичка от жълтеникаво-оранжевата подправка, която у нас основно се полза при приготвянето на ориз преобразява организма! Алтернативни лечители препоръчват да приемате по една равна чаена лъжица куркума на ден(за по-лесна консумация, може да я разбъркате в малко кисело мляко). Спазвате ли това правило за дълъг период, например година, с организма Ви ще се случат промени, за които дори не сте и предполагали!

Хора, издържали на този режим констатират, че не са боледували нито от настинка, нито от грип през дните до края на приема. Не са имали оплаквания от каквито и да е възпаления. И това не са данни, които са основани единствено на усещания, а потвърдени от лекари при проведени изследвания.

Приемът на лъжичка куркума дневно стабилизира функционирането както на черния дроб, така и на жлъчката. Медицинските прегледи показали и редукция на нивото на омазняване на черния дроб. За година спазване стриктно на лъжичка от подправката дневно, неусетно са премахнали и между 10 и 17 килограма от теглото, а подутият стомах също е останал в миналото. И това не е всичко – приемалите редовно куркума за дълъг период, са се лишили и от ставните проблеми.

Ползват чудния прах при лечението на септични рани, кървящи венци, изгаряния, диария, дисбактериоза и др. Куркума приемат хора с наднормено тегло и боледуващи от атеросклероза. Доказано е, че постоянното консумиране на подправката пази от Алцхаймер и деменция. Антиоксидантите я правят предпочитано естествено средство за предпазване и лечение на автоимунни и онкологични заболявания, диабет, артрит и мигрена.

Дозата е една и съща през целия период от 1 година – една равна чаена лъжица куркума.

Източник: delo.bg