Ще се шокираш, като разбереш защо хирурзите носят сини и зелени престилки в операционната зала вместо бели такива…
Чудили ли сте се някога защо лекарите носят зелени или сини престилки в операционната зала вместо бели? Оказва се, че тази на пръв поглед незначителна практика е от определящо значение за успеха на хирургическата интервенция.

В началото всички лекари и сестри носели бели дрехи, но един ден през 1914 г. един влиятелен лекар се отказал от тази традиционна униформа и я заменил със зелена, а по-късно и със синя. Проблемът е, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко секунди, ако те преместят погледа си от тъмната на цвят кръв към престилките на своите колеги. Същият ефект се получава и, когато излезете навън през зимата и слънцето се отрази от белия сняг.

Но това все още не дава отговор на въпроса защо хирургическите престилки са именно зелени и сини, вместо например лилави или жълти. Всъщност зеленото и синьото са противоположни цветове на червеното в спектъра на видимата светлина и по време на операция хирургът почти винаги се фокусира върху червените цветове.

Поради тази причина зеленият и синият цвят на дрехите на лекарите не само, че им помага да подобрят зрителната острота на хирурга, но и също така ги прави по-чувствителни към различните нюанси на червеното. Това от своя страна им помага да отдадат по-голямо внимание на нюансите на човешката анатомия, което значително намалява вероятността да направят грешка по време на операция.

Източник: Фрамар