11 съвета от учени, които ще ти помогнат да се отърветеш от излишните килограми без строга диета
Знаете ли, че отнема около 1 час и 40 минути активно ходене, за да изгорите калории, съдържащи се в едно блокче млечен шоколад? И какво, ако излишните килограми не са една или две, но много повече?

Разбира се, не е лесно да започнете да отслабвате, особено когато не сте съвсем неясно как да започнете. Ето защо, специално за вас, събрахме 10 начина да имаме хармонична фигура, която се потвърждава от науката.

Ще ви разкажем за съветите, които ще ви помогнат да имате тялото на мечтите.

1. Направете светлината по-ярка и изключете музиката

Ако сте чест посетител на ресторантите, трябва да запомните, че много от тези заведения специално създават атмосфера, която насърчава апетита на посетителите – заглушават осветлението и включват фонова музика. Светлината на здрача допринасят за по-голямо спокойствие и човек по-малко възпрепятства желанието да изяде още едно парче. Музиката обаче увеличава скоростта на дъвчене.

Опитайте се да украсите околната среда по обратния начин – това е невероятно, но ще забележите колко по-малко ще ядете. Докато ядете, оставете ярка светлина и яжте в мълчание.

2. Яжте канела ежедневно

Оказва се, че канелата не само може да подобри вкуса на храната и да даде прекрасен аромат, но и с ежедневна употреба ограничава глада и замъглява апетита.

Резултатите от изследването показват, че това подправка намалява скоростта на абсорбция на въглехидратите, идващи от тънките черва. Поради това, участниците в експеримента, които са яли пудинг с канела, се чувстват заситени за по-дълъг период от тези, които ядат пудинг без нея.

3. Изберете ястията правилно

Учени от университета Корнел са показали, че, ако цвета на съдове се слива с цвета на храната, която  ядат с 30% повече, отколкото ако те са много по-различни. Това е така, защото ние подсъзнателно са склонни да подценяваме количеството на храната при цветово съответствие с ястията, така че се откроява по-малко.

Ако искате да купите маса и не можете да изберете универсална опция, може би трябва да дадете предимство на синия цвят . Рядко цветът на природната храна (риба, месо, зеленчуци) е син, така че значително намалява апетита.

4. Правете аеробни упражнения

Проучванията показват, че аеробни спортове, включително бягане, ходене и плуване, са най-добрият тип упражнения за намаляване на телесните мазнини и телесното тегло .

Но тук си заслужава да обясните, че всички упражнения имат свои собствени характеристики, например, възрастните хора с мускулна атрофия ефективно подобряват физическата си форма със силово обучение. Младите, здрави възрастни, които искат да отслабнат, ще се възползват повече от аеробното обучение.

5. Внимателно изберете компания за съвместно хранене

Оказва се, че в коя компания приемаме храна, тя може да провокира добри или лоши хранителни навици. Изследванията на лекарите Брайън Вансинк и Керт ван Йетерсум показват, че хората са склонни да поръчат храна, подобна на тази, поръчана от приятели, когато се хранят заедно. Е, ако нашата среда дава предимство на здравословната храна, но понякога тя е обратното.

Освен това, ако друго лице бързо яде – това също може да ни накара да ядем по-бързо. Така че си струва да бъдете по-внимателни към компанията на масата.

6. Имайте достатъчно сън

Рискът от наднормено тегло и затлъстяване се влияе от това, в колко тъмна е стаята, в която спим. Американските учени Сънил Шарма и Мани Кавур доказват, че хората, които спят в тъмни стаи, са с 21% по-малко застрашени от затлъстяване, отколкото тези, които са имали светлина по време на сън.

За да отслабнете ефективно, се нуждаете и от достатъчно количество сън – средно 7-8 часа на ден. Тези, които не получават достатъчно сън, имат повишен апетит, което е следствие от нарушаване на секрецията на хормони.

7. Яжте повече млечни продукти

Проучванията потвърдиха ежедневните съвети, които млечните и особено киселите млечни продукти помагат за намаляване на теглото. Майкъл Зеел, професор по хранене и медицина в

Университета на Тенеси в Кноксвил, установи, че хората, които включват такива храни 3 пъти на ден, губят тегло 70% по – бързо от тези, които нямат мляко в храната си.

8. Включете в диетата лютиви сосове

Канадски учени са доказали, че пикантните сосове , като люти чушки и червен сос от лютиви подправки, не само ускоряват метаболизма, но също така предпазват от желанието да ядем нещо сладко, пържено или осолено.

Не забравяйте да включите в диетата лютиви сосове или подправки. Капсаицин – елемент, който е част от лютивия пипер, активира имунната система и едновременно с това потиска усещането за глад. Можете да добавите малко пипер в омлет, макаронени изделия, ризото или да сервирате месо с пикантен сос.

9. Яжте повече бобови растения

Д-р Ръсел де Соуса доказва, че ежедневното хранене с около 130 грама бобови растения намалява апетита и  помага да се загубят около 0,3 кг за 6 седмици. В допълнение, боб, грах, леща и нахут са важен източник на протеини, богати на фибри, а въглехидратите не повишават нивата на кръвната захар толкова бързо, колкото белия хляб.

Хората, които не са свикнали да ядат боб, трябва да започнат с малки количества: те могат да бъдат включени в супи, използвани вместо картофи или ориз. Така приготвената леща, например, може да се добави към салати и домашни зеленчукови ястия.

10. Започнете вечерята със супа

Вземете за правилото за ядене нискокалорична супа преди хранене, този навик ще ви помогне по-скоро да се разделите с допълнителни килограми. Проучванията на учените от университета в Пенсилвания показват, че приемането на супа преди обяд намалява общия брой на калориите по време на хранене с 20%. В същото време съставът на супата не играе специална роля, най-важното е, че калоричното съдържание на порцията не е повече от 100-150 калории.

Повечето хранителни супи, напротив, могат да доведат до обратния ефект. Най-добрият избор в тази ситуация ще бъде зеленчукова супа.

11. Настройте температурата в стая, в която прекарвате много време

Австралийски учени открили, че за да се борят срещу наднорменото тегло, дори и температурата в стаята е важна. Най-подходящи се признава като температурата при 19 ° С .

Оказва се, че в човешкото тяло има два вида мазнини: бял, чийто запас постоянно се натрупва и кафяво, което е отговорно за разделянето на бялата мазнина, за да се произведе енергия. Но тези процеси се появяват само при ниски температури, така че тялото може да се запази топло. Този ефект не зависи от температурата на улицата.

Какво ви помага да се държите във форма? Споделете в коментарите!

Източник: За Жената