5 неща, които ще те направят по-интелигентен
Не само децата могат да учат и да увеличат интелигентността си. И за възрастните има надежда.

Психолозите говорят за флуидна и кристална интелигентност. Под кристална интелигентност се разбира способността ни да употребим знания и опит в дадена ситуация, докато флуидната представлява способността ни да анализираме и решаваме съвсем нови проблеми или да се пригодим към една съвсем нова ситуация, където трябва да преработваме бързо нова информация.

Има начини да тренираме флуидната си интелигентност.

Вижте 5 неща, които можете да правите всеки ден, за да я повишите:

Търсете нови неща

Не се страхувайте от нови дейности, приятели, места. Под „нови“, разбира се, не е нужно това да са ексцентрични или отвлечени – просто нови за вас. Бъдете отворени към промяна и се възползвайте от шансовете, които ви изпраща съдбата.

Предизвиквайте себе си

Мозъкът е като мускул – става по-силен, ако му дадете нещо, с което да тренира. Вие вероятно вече имате установена професия и сте добри в нея. Знаете това. Но уверете се, че ще предоставите на мозъка си нови предизвикателства. Излезте извън комфортната си зона.

Използвайте въображението си

Креативното мислене подобрява нашата продуктивност, води до повече успехи. Не е задължително да бъдете човек на изкуството, за да използвате въображенията си. Просто дайте на въображението си възможността да се потруди, а не търсете навсякъде за готови отговори.

Избирайте трудния начин

Не казваме сами да усложнявате живота си. Но там, където може и където бихте имали полза, си поставете предизвикателство. Започнете с малките неща – намерете сами пътя без GPS, пригответе си сами някое ястие, което мислехте да опитате в ресторант, изчислявайте сами някои по-дребни суми, без да ползвате калкулатор.

Общувайте

С колкото повече нови хора се запознавате и общувате, толкова повече нови неща ще научавате. Създавайте си контакти в различни среди. За интровертите това би било по-трудно, но както знаем – хубавите неща най-често се намират извън комфортната ни зона.

Източник: profit