55 общи правила на етикета! Най-голямата формула за успеха е знанието как се общува с хората
Етикетът – това са правила на живота. Етикетът е удобство, съобразено с естетиката. Етикетът ни помага в различните ежедневни ситуации. Етикетът е вселена. Етикетът е самоуважение и уважение към другите.
Правилата на етикета са една цяла наука. И колкото повече знаем тази наука, толкова по-добре за нас и заобикалящите ни. Етикетът се развива непрекъснато: с новите технологии, с живота, с нас самите… Болшинството правила на етикета, приети в миналото, са в пълна сила и днес. Същевременно се появяват и нови правила, свързани например с това как да общуваме посредством мобилните телефони, в социалните мрежи и т.н.

Общи правила на етикета, които е препоръчително да знаем и спазваме:

В ресторанта

1.    Съгласно етикета кавалерът избира ресторанта и го предлага на дамата, а не обратното. По този начин дамата разбира как се отнася кавалерът към нея, какви са неговите възможности… Същевременно тя не го поставя в положение, в което да го обремени.

2.    В случай че кавалерът е поканил дама на ресторант, е необходимо предварително да се е погрижил за резервацията на маса. Етикетът изисква кавалерът да е отишъл по-рано в ресторанта и там да очаква дамата (при положение, че отношенията им са делови или приятелски).

3.    В случай че дамата и кавалерът влизат заедно в ресторанта, кавалерът открехва и придържа врата, за да може дамата да влезе първа, той влиза след нея, след което той отива напред и въвежда дамата, я тя го следва. Същото правило важи и при влизането в опера, театър, концертна зала…

4.    Първата меню карта се подава на дамата, следващата на кавалера.

5.    Дамата избира ястията си, но кавалерът е този, който ги поръчва на келнера.

6.    Кавалерът е този, който избира алкохолните напитки.

7.    Кавалерът е този, който се обръща към келнера. Задължение на кавалера е да следи за процеса на хранене и в случай че за нещо се наложи, да сигнализира на келнера.

8.    По време на хранене приборите никога не стоят извън чинията, дори и в моментите, в които правим пауза. Когато сме завършили с храненето, приборите също поставяме в чинията, а не извън нея.

9.    При вдигането на тост (на тържества и приеми) се изисква кавалерите да станат прави. За жените това не е задължително.

10.    Салфетката никога не се използва вместо носна кърпа.

11.    По салфетката и чашите не е етично да остават следи от червило. Много пъти дамите пропускат да съблюдават тази, на пръв поглед дребна, но некрасива и неелегантна подробност.

12.    В случай че салфетката ви е паднала на пода, не вие, а сервитьорът трябва да я вдигне и ви донесе нова. Същото правило важи и в случая, когато прибор за хранене е паднал на пода.

13.    След приключване на храненето, салфетката никога не поставяме в чинията си, никога не я поставяме и на стола си, а на масата. (За „езика“ на салфетката ще посветим следващ материал.)

14.    В добрите и изискани ресторанти не се поставят по масите клечки за зъби. В случай че е необходимо да ползвате клечки за зъби, това можете да направите единствено в помещението, в което се мият ръцете.

15.    В ресторант, кафе, при служебен разговор, в случаите, когато в нашия дом сме поканили гости за закуска, обяд, вечеря или следобедно кафе, е редно телефоните ни да са поставени на беззвучен режим и да са прибрани. Съгласно етикета, телефоните никога не трябва да стоят на масата. Вероятно сте делови и търсен човек… Може би желаете да се покажете пред другите за особено търсен… Но да се разговаря по телефона по време на делови или светки обяд, на вечеря, е неетично. Разговаряйки по телефона, вие показвате на човека, с който сте на масата, че за вас той е по-малко важен.

16.    Ако сте казали на друг „Каня Ви…“, това означава, че вие плащате и темата за заплащането в заведението не се коментира. Това правило важи по целия свят.

17.    Кавалерът дискретно трябва да поиска сметката от келнера и дискретно да я уреди. Не е нужно дамата да бъде въвлечена в тази процедура.

18.    При положение, че кавалерът е поканил дамата на обяд или вечеря и съответно е заплатил за това, то вие, скъпи дами, в никой случай не трябва да се чувствате задължени на кавалера. Кавалерът трябва да е щастлив, че е имал възможността да бъде във вашата компания и заедно с вас да се наслади на ястията. Приносът на дамата в такъв случай е: тя да изглежда чудесно, да бъде обаятелна и мила, да създава приятна атмосфера по време на вечерта, да поддържа разговора.

19.    Друга ситуация, която е добре да имаме предвид: в ресторанта не е учтиво да сядаме до непознат човек. В кафето – това е прието.

В опера, театър, кино…

20.    В операта, театъра, киното, концертната зала…, отивайки към местата, винаги кавалерът е този, който върви напред, дамата го следва.

21.    В кино, театър, опера, концертна зала…, отивайки до местата ни, винаги сме обърнати с лице към тези, които са на реда.

22.    В кино, театър, опера, концертна зала…, за да преминат идващите на реда, трябва да станем прави. Да стоим седнали, когато другите преминават, е неетично.

23.    На облегалките на столовете и фотьойлите в нашия дом можем да поставяме ръцете си. Но да поставяме ръцете си на облегалките на седалките в операта, театъра, концертната зала, киното… е неприето. Облегалките към седалките на тези места не са предназначени за ръцете ни, а за да фиксират местата и дистанцията между другите и нас. В този случай седалките са зона за ограничаване на комфорта.

24.    По време на представление е неетично да разговаряме с лицата до нас.

25.    В операта, театъра и концертната зала е редно да оставяме палтата, чадърите и по-обемистите си чанти на гардероб. Влизането с връхни дрехи, обемисти чанти и чадъри на такива места не е прието. Крайно некрасиво и неетично е поставянето на якета, палта, чанти, раници, шапки, чадъри… под седалките или до краката.

26.    В операта, театъра, концертната зала, киното, библиотеката… мобилният ни телефон трябва винаги да е поставен на беззвучен режим.

В такси

27.    Влизайки в такси, първо ние трябва да поздравим шофьора, а след това той нас.

28.    Дамата винаги сяда на мястото, намиращо се диагонално от мястото на шофьора. Кавалерът, който я съпровожда, сяда винаги вляво от нея, т.е. зад шофьора.

На гости

29.    Не е етично да отиваме на гости, преди да сме уведомили хората, които ще посетим.

30.    Ако сме получили покана за гости, не е учтиво да питаме дали ще има други гости и кои ще са те. Задължение на канещия е да уведоми предварително поканените за това дали ще има други гости и кои ще са те.

31.    В случай че сте пушач и желаете да запалите цигара, най-напред трябва са поискате разрешение от домакините, а след това от непушачите. Но най-етично е да не пушите в присъствието на непушачи.

Вкъщи

32.    След като получим цветя, завити в целофан, трябва да отстраним целофана.

33.    Целофановите пакети, в които са опаковани различните продукти, са допустими само в магазина. Редно е вкъщи да ги отстраним.

34.    Дрехите за вкъщи не са халатът, пижамата, анцугът и шортите. Джапанките са за плажа и басейна. Чехлите от спа-хотела и сауната са предназначени за тези места, а не за вкъщи.

Гости в нашия дом

35.    В случай че в дома ни идва гост за първи път, най-напред трябва да му покажем помещението където може да се измие и освежи.

36.    Когато желаем да поканим гости в дома си, а също така желаем да фиксираме времето, което искаме да прекараме с гостите си, трябва да оповестим часа (от – до) предварително. Фиксираните часове е редно да фигурират в поканата (устно или писмено). При положение, че в поканата не сме фиксирали времето, дори да е станало късно вечерта, е неетично да подканваме гостите да си отидат. Това е правило на гостоприемството.

37.    Когато имаме гости, телевизорът и компютърът трябва да са изключени.

38.    В присъствието на гости, които сме поканили за обяд, вечеря, кафе…, не е учтиво да разговаряме по телефона. Ако е крайно наложително да говорим по телефона, то разговорът ни трябва да продължи не повече от 3-5 минути.

Теми табу

39.    Където и да сте, не споменавайте, че сте на диета. Това е нещо лично. Разговорът  на такава тема се тълкува като отсъствие на познания за етикета.

40.    От предишните ни материали вече знаете, че забранените теми за светски разговор са темите за: политика, религия, пари, деца, здраве.

За жената

41.    В помещение дамата може да не сваля шапката и ръкавиците си, но задължително трябва да свали плетената си (или мека) шапка, както и ръкавиците без пръсти.

42.    Общото количество на украшенията в дамския тоалет не трябва да превишава числото 13. В това число са включени също бижутерийните копчета, в случай че има такива по дрехата.

За жената и мъжа

43.    Мъжът никога не носи дамската чанта.

44.    Татуировките по кожата привличат погледите на другите. В случай че имате татуировки по тялото, етикетът изисква да бъдат скрити под дрехите.

Някои други общи правила

45.    При ръкостискане никога не се пуши.

46.    При ръкостискане не е етично да държим лявата си ръка в джоба.

47.    В помещенията, в които си мием ръцете, не се ръкостиска.

48.    Към всеки човек, навършил 12 години, при първо запознанство трябва да се обръщаме на „Вие“. Впоследствие официалността може да се разчупи.

49.    Не е етично да обсъждаме някого в негово отсъствие.

50.    Никога не трябва да посочваме с пръст.

51.    Важни покани по повод рожден ден или юбилей… не е учтиво да се изпращат в SMS.

52.    За предпочитане е писането на кратки имейли и SMS. Пести се време, както на подателя, така и на получателя.

53.    В случай че дамата влиза сама в магазин, ресторант, кафе…, е учтиво да придържа вратата на човека, влизащ след нея.

54.    Чадърът никога не трябва да бъде оставян да се суши отворен.

55.    Не снимайте никого, преди да сте попитали дали той е съгласен.

Ще завърша със следната мисъл: „Най-голямата формула за успеха е знанието как да се общува с хората.“

Д-р Ваня Велкова 

Източник: България сега