8 Български града пазят парченца от Божия Кръст!
От 2000 години Кръстът Господен е символ на всемирното спасение и вярващите го почитат и му се покланят. В много храмове по света се пази частица от истинския първообраз, на който Христос е бил прикован.

Църкви в 8 български града също пазят част от Разпятието. Миряни се стичат целогодишно към тях, за да благодарят на Бог и да измолят здраве и благоденствие.

На три места в София се пази частица от Кръста Господен – в храм “Св. Георги Победоносец” в столичния квартал Горубляне, в църквата “Възнесение Господне”, както и в Духовната семинария.

В Бургас частицата от Светия Кръст Господен е донесена за празника на града – Никулден през 2009 г. Заедно с частицата от Кръста в храма “Св. св. Кирил и Методий” е съхранена оттогава и частица от мощите на Свети Андрей Първозваний.

Частицата от Разпятието има и в курорта Свети Влас – в новата черква с патрон Св. Власий, построена на мястото на Емонският манастир “Св. Власий”.

Частица от Божия Кръст се съхранява и в манастира “Св. св. Константин и Елена” край Варна. В олтара на катедралния храм “Свето Успение Богородично” във Варна също има частица от Кръста Господен.

Останки от Светия Кръст са намерени и в старите столици Плиска и Преслав. Частици се съхраняват още в храмове в Пловдив, Ловеч, село Българево.

Според преданието, преди време на Кръстова гора е имало древен манастир, в който се е пазила частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие светата обител била разрушена, а реликвата – скрита в недрата на Кръстов връх.

Парче от Кръста се пази и в Кърджали – в храма “Св. Успение Богородично”. Реликвата бе открита през 2001 г. в апсидата на Епископския център в близост до Перперикон от проф. Николай Овчаров в мощехранителница.

Източник: Кмета